Fauskodammen Kulturpark i Smådøldalen (nord for Rødberg) er et varieret kulturmindemiljø fra ældre jernalder, middelalder og frem til vor tid, der findes spor efter tømmerflådning, kulbrænding, jernindvinding og færdsel på sætervej. Der er informationstavler og afmærkede stier, bænksæt og gapahuk, som betyder ly på dansk. Vejen ind til Fauskodammen går gennem skov, det er en grusvej med betaling ved bom, for øvrigt er der absolut ingen mobildækning i området.

Mellem Kongsberg og Dagali fører hovedvej 40 igennem Numedal (fra Dagali fører vejen videre til Geilo)

Numedal kaldes Middelalderdalen på grund af de mange bevarede bygninger fra middelalderen, 44 tømmerbygninger fra før 1534, de 2 ældste er fra 1160. En stor del kan ses på bygdetun i Flesberg, Rollag og Uvdal, andre bygninger er i privat eje.

Man behøver ikke følge hovedvejen slavisk, vi drejede af og fulgte nogle af de mindre veje, de går som regel parallelt evt. på modsatte side af elven Numedalslågen, som er en af Norges længste elvsystemer.

Ud af Norges 28 bevarede stavkirker er 4 i Numedal, Flesberg stavkirke, Rollag stavkirke, Nore stavkirke og Uvdal stavkirke. Kirkerne er åbne i sommerperioden mod betaling af entre (det udvendige er også et flot syn).

Ekstra info til autocampere: Der er vand og tømning i Rødberg.

Rollag stavkirke