En tur langs Elben byder på historiske byer og smukke landskaber.

I Pirna kørte vi op til Stellplatz Schlosspark (adressen er Schlosspark 13 a, 01796 Pirna. GPS: 50° 57′ 36″ N 13° 57′ 8″ E). De 8 autocamperpladser er afmærket på en mindre parkeringsplads i tilknytning til en beboelsesejendom og klinik, camping er ikke tilladt. Man melder sin ankomst og betaler i klinikkens reception, værtsparret var venlige og hjælpsomme. Der er vand, tømning og mulighed for at benytte 1 toilet/baderum, el kan tilkøbes i automat med møntindkast,

Nærmeste seværdighed er det prægtige Schloss Sonnenstein som knejser over den gamle bydel. Pirna’s historie går tilbage til 1200 tallet. I årene 1753-1755 malede den anerkendte venetianske landskabsmaler Canaletto en serie på 11 malerier i Pirna, især maleriet af Canalettohaus, en bygning hvor bl.a. turistkontoret holder til, er en vigtig brik i fortællingen om Pirna (De originale malerier er bevaret og tilhører Dresdner Kunstsammlungen).

Pirna er virkelig værd at besøge, Marienkirche, markedspladsen, stræderne med brosten og de velbevarede historiske bygninger, en smuk by, hvor vi blev mødt med stor venlighed. På et tidspunkt, hvor vi blev i tvivl om hvilken sti der første fra slottet ned til centrum, spurgte jeg en ældre dame om vi var på rette vej, hvilket skulle vise sig at blive en oplevelse ud over det sædvanlige, hun bad os følge med, vi blev guidet igennem slotsparken, ned gennem terrassehaven, med afstikkere til udsigtspunkter, suppleret med lokalhistorie, glæden over byen og fortællinger om børn og børnebørn. Senere samme dag, da vi stod og betragtede nogle bygninger, kom en ældre herre hen til os, han fortalte om da Elben gik over sine bredder og oversvømmede bydelen med barndommens gade og bedsteforældrenes hus, det var lige der vi stod.

PS: DDR Museum Pirna giver et godt indblik i tiden og levevilkårene i DDR-tiden før muren faldt, museet ligger i retning mod den bydel der kaldes Südvorstadt

Andre byer i området langs Elben:

Meissen, porcelænets og musikkens by, vi nåede at opleve en “kor festival” mens vi var der, rigtig hyggeligt med korsangere og orkestre, der spillede på byens åbne pladser. Meissen ligger nord for Dresden, ca. 50 km fra Pirna.

Vi overnattede på en parkeringsplads langs Elben, den første del af pladsen var betalingsplads, den bagerste del var gratis, der holdt flere autocampere natten over.

Lutherstadt Wittenberg er også en spændende og smuk by, hvor den tyske teolog og reformator Martin Luther fik stor indflydelse på kultur og historie. Wittenberg ligger ca. 115 km nordvest for Meissen.

Vi overnattede på Platz der Jugend, hvor der er reserveret nogle centrumnære pladser til autocampere, man holder langs med gaden, der er nogle busholdepladser, men ganske stille i aften- og nattetimerne.