Pilote Van’en blev leveret med 2×80 Amp AGM batterier af god kvalitet, batterierne har ikke været brugt ret meget og er sat til salg grundet skift til Lithium. Link til salgsannonce på Sillerslevposten.

Tidligere klarede vi os med 2×95 Amp AGM kombineret med 110W solpanel, 2×80 Amp er lige i underkanten for os, især på vinterdage, hvor vi ikke kører ret langt og ikke har adgang til landstrøm.

Efter vi fik klarlagt at elektroblok og booster kunne omstilles til Lithium var det oplagt at opgradere til 2×100 Amp AOAC Black Steel Lithium samtidig med montering af et solpanel.

2×100 Amp Black Steel Lithium, Victron SmartShunt sammen med den af Pilote fabriksmonterede Dolphin booster.

Black Steel batterierne er konstrueret til placering under forsæderne, de har indbygget frostsikring, og vejer ca. det halve i forhold til AGM.

Pilote’s forberedelse til solar viste sig at være reel og brugbar med kabler, stik og solcelleregulator indbygget i elektroblokken. Efter en del overvejelser faldt valget på et Victron 12V/175W Blue Solar Mono Solcellepanel, som passer til kapaciteten i den indbyggede PWM regulator.

Solpanelet blev monteret i 2 aluminiums vinkelbeslag, en elegant løsning som passer godt på taget af en van.

VICTRON 12V/175W Blue Solar-Solcellepanel Monocrystalline monteret i aluminiumsprofiler

Ved samme lejlighed blev radioen ‘s tilslutning ændret så den får strøm fra bodelens batterierne. Det blev sat en lille diskret kontakt, hvor man vælger om radioen skal styres af tændingsnøglen, være helt slukket eller tændt. Det fungerer perfekt.

Vi blev anbefalet en Victron SmartShunt batteri computer. Den sender informationer om indladning og afladning via Bluetooth til en App på mobilen, det giver en hel anden føling med hvor meget eller lidt strøm der er til rådighed, man blive lidt “hooked” på at følge med.

78% batterikapacitet efter en april aften og nats forbrug af varme, køleskab, lys og vandpumpe.
Sidst på eftermiddagen var batterikapaciteten steget til 98% efter lidt april sol og kørsel, stadig med varme og køleskab i gang.

Erfaringen indtil nu er, at den strøm vi bruger i løbet af aftenen og natten, når at blive indladet i løbet af dagen.

Nu hvor det er blevet forår står køleskabet tændt selv om camperen står stille, På maj dage med sol er nattens forbrug indladet i løbet af dagen. På en maj dag med overskyet og regn har solcellens indladning og køleskabets forbrug balanceret med +/- 0.

Det er befriende at vide der er rigelig strøm til køleskab og forbrug.